O KÁVĚ
Káva je ranní probuzení, polední dotyk a začátek vyvrcholení večera. Káva není jenom nápoj a osvěžení, káva je návštěva z exotické dálky. Káva je zamyšlení nad prací, vzrušující předehra i zakončení. Káva je nejsvůdnější pro každý věk, káva je tu navždy s námi…
Příběh kávy je velmi starý, romantický, opředený mnoha pověstmi a mýty.
Dříve, než se káva dostane na Váš stůl a Vy budete moci vychutnat šálek dobré kávy, musí urazit velmi dlouhou cestu. Tato cesta není snadná. Jedná se o složitý výrobní proces, který zahrnuje péči o rostlinu, sklizeň, posklizňovou úpravu, přepravu do země určení, pražení, mletí a přípravu konečného nápoje.
Tyto jednotlivé procesy kávu zušlechťují a připravují pro krásný konečný prožitek ale při neodborném zásahu ji také velice snadno dokáží znehodnotit.........Proto si dopřejte kávu tam, kde víte, že ji pro Vás připraví s velkou láskou.
Existuje více než 100 druhů kávy, ale dvě hlavní, které jsou široce pěstovány a prodávány jsou:
Coffea arabica a Coffea Canephora (také známý jako Coffea robusta)
Kávy druhu Arabica a Robusta jsou nejpěstovanějšími odrůdami. Pro svou výraznou a méně hořkou chuť je Arabica oceňována na celém světě. Robusta je více hořká, chuť jako po spálených pneumatikách, nebo zemité chuťi, obsahuje třikrát větší množství kofeinu, který nese hořkou chuť. Většinou je Robusta přidávána do směsí, protože zrnka nedosahují takové kvality, jako právě zmiňovaná Arabica a přidává se do směsí i pro zlepšení Cremy. Arabica obsahuje téměř 60% více lipidy a má téměř dvojnásobnou koncentraci cukru, než Robusta. Tento faktor má pravděpodobně velký vliv na důvod, proč dáváme přednost chuti kávy Arabica. Součástí kávy je také chlorogenové "CGA", je to významný antioxidant.
Asi 75% celkové produkce kávy na světě je Arabica, 25% Robusta.
Brazílie je nejvýznamnějším producentem kávy Arabica a Vietnam produkuje nejvíce kávu Robustu.